Separator

GRATIS DIAGNOSE >>

DOE DE VOCHTTEST »

Bel Gratis : 0800 90012

Cruciaal: de juiste diagnose van uw vochtprobleem

De juiste diagnose

Heel wat woningen hebben te kampen met vochtproblemen. Waterproof heeft goed en slecht nieuws. Laten we beginnen met het slechte: water kan catastrofale gevolgen hebben voor je pand. Het goede nieuws is: voor elk vochtprobleem bestaat er een oplossing. Er is echter niet zoiets als dé oplossing die heilzaam is voor alle vochtproblemen. Elk geval is anders en vraagt om een specifieke aanpak. Een juiste diagnose is dan ook uiterst belangrijk.

Oorzaken

Wat kunnen de oorzaken van vochtproblemen zijn?

De lijst is niet volledig, maar de belangrijkste en vaakst voorkomende redenen zijn:

  • Bouwvocht dat nog niet volledig verdwenen is uit wanden, muren en plafonds.
  • Opstijgend vocht uit (kruip)kelders
  • Lekkende leidingen in een muur
  • Gebrek aan verluchting, zeker in badkamers en keukens
  • Insijpelend vocht via daken of doorheen muren.

In sommige gevallen kan je als leek zelf de vinger op de wonde leggen. De praktijk leert ons echter dat een probleem vaak niet alleen staat. Heel dikwijls zien we dat vochtproblemen te wijten zijn aan een combinatie van euvels die meestal enkel vast te stellen zijn door specialisten.

Rapport

Waterproof heeft die experten in huis. Met hun gepaste opleiding, hun tonnen ervaring en de meest geavanceerde apparatuur slagen ze er telkens opnieuw in de oorza(a)k(en) van vochtproblemen te achterhalen. Het resultaat van hun speurtocht gieten ze in een gedetailleerd rapport dat dient als basis voor het oplossen van deze problemen. Wij leggen tot in de puntjes uit waaraan een vochtprobleem te wijten is. Tegelijkertijd geven we je ook meteen de beste oplossing voor dit euvel.

Waterproof is een onafhankelijk bedrijf. Wij werken altijd met materialen die in onze ogen het beste en meest duurzame resultaat bieden. Onze rapporten zijn dan ook niet alleen heel erg compleet maar ook en vooral uiterst objectief. Wij denken steeds aan het belang van de klant: wat is het probleem en hoe kunnen we dat zo goedkoop mogelijk maar vooral zo goed mogelijk oplossen.

Eenheidsworst

Laat je dan ook nooit verleiden door een bedrijf dat, zonder degelijk op zoek te gaan naar de oorzaak van het probleem, altijd hetzelfde voorstelt: “muren injecteren en je probleem is opgelost.” Eenheidsworst die in sommige gevallen de juiste oplossing is, maar al te vaak een onnodige investering blijkt te zijn zonder het gewenste resultaat. Kies steeds voor een onderneming die werkt zoals Waterproof: met degelijke mensen die steeds op zoek gaan naar het probleem en de beste oplossing, ook al is dat niet meteen de goedkoopste. Enkel door op die manier te werken kunnen we u garanderen dat het probleem met slechts één enkele handeling is opgelost en dat u naderhand in gezonde en zorgeloze omstandigheden kunt verder leven.

Uw specialist van Waterproof is slechts één telefoontje of enkele muisklikken verwijderd. Neem vandaag nog contact met hem op voor een vrijblijvend gesprek.

Vochtproblemen & uw gezondheid?

 Op uw gezondheid!

In je woning is er altijd een bepaalde hoeveelheid vocht aanwezig. Lucht bevat immers vocht. Door uit te ademen duw je een bepaalde hoeveelheid vocht de ruimte in en de waterdamp die ontstaat door te koken of te douchen is pure vochtigheid. Een goede verluchting van je woning volstaat meestal om deze luchtvochtigheid op een degelijke manier te regelen.

Erger wordt het wanneer de toestand van de woning verantwoordelijk is voor een hoge vochtigheid in die woning. Het tast niet alleen de kwaliteit van de woning aan, maar ook de gezondheid van de bewoners.

Schimmel

De meest gekende symptomen voor vochtproblemen zijn uiteraard schimmels en in extreme gevallen huiszwammen. Zij zijn een duidelijk teken dat er iets grondig mis is met je woning. Voor elk probleem is er echter een oplossing. Waterproof gaat nauwkeurig op zoek naar de wortels van het euvel en stelt een oplossing op maat voor. Dit is niet alleen belangrijk voor de staat van je pand, maar ook voor je portemonnee want een woning met vochtproblemen krijg je niet of nauwelijks verkocht, als je dat al zou willen.

Tenslotte moet je deze investering ook doen voor je eigen gezondheid. Leven in een vochtige omgeving heeft erg nadelige gevolgen voor je welzijn. Het grote probleem is dat de link met een humide omgeving niet meteen gelegd wordt. Verkoudheden zijn zo een vaak voorkomend probleem en vaak een rechtstreeks gevolg van de slechte leefomstandigheden. Maar loopt niet iedereen zo nu en dan eens rond met een snotneus en een vervelende hoest? Het verband met de vochtige omgeving wordt niet snel gelegd.

Allergie

Ook allergieën vinden hun oorsprong heel vaak in het leven in een te vochtige omgeving. Dikwijls krijgen berkenstuifmeel en graspollen de schuld van een allergie, maar de meest voorkomende reden is huisstofmijt. Toegegeven, deze ellendige, kleine diertjes komen in ieder huis voor. Hun speeltuin is je bed waar ze met miljoenen aanwezig zijn. Hun favoriete klimaat is immers een vochtige maar warme omgeving. Het overgrote deel van de bevolking heeft hier echter geen last van. Erger wordt het wanneer je ook in je huiskamer diezelfde omstandigheden laat ontstaan. Ze tieren welig in de vocht- en schimmelvlekken en zullen zonder twijfel nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Dat kan gaan van ademhalings- en huidproblemen tot een ontregeld darm- en maagstelsel wanneer je de mijt in overvloed naar binnen werk samen met je voeding.

Reuma

En dan zijn er nog de sluimerende problemen, gezondheidsproblemen waarvan nu de basis wordt gelegd maar die pas jaren later tot uiting komen. Reuma bijvoorbeeld. Wonen in een vochtige ruimte zal hoe dan ook nadelige gevolgen hebben voor je gewrichten, maar dat zal je pas later merken.

Het is absoluut niet de bedoeling om je angst aan te jagen. Wij van Waterproof willen alleen dat je even stilstaat bij de kwalijke gevolgen van vochtproblemen en dat niet alleen voor je woning maar meer nog voor je gezondheid. Bij het begin van een nieuw jaar wensen we iedereen een goede gezondheid. In dit geval heb je dat voor een groot stuk in eigen handen. Eén telefoontje naar Waterproof volstaat. Wij sturen meteen een specialist die het probleem in kaart brengt en de allerbeste oplossing voorstelt. Meer kunnen wij niet doen voor uw gezondheid.

De ideale vochtbestrijdingofferte

Offerte, perfect op uw maat

Iedere klant is anders, elk probleem verschillend. Een offerte van Waterproof kan je dan ook het best omschrijven als een uiterst gedetailleerde omschrijving van het probleem, een voorstel voor de beste oplossing voor dit bepaalde euvel en, niet onbelangrijk, het te betalen bedrag met een duidelijke formulering van wat je betaalt. Op die manier vermijd je problemen en kom je als klant niet voor onverwachte onaangename verrassingen te staan.

Compleet

Waterproof streeft naar kwaliteit, en dat start meteen met het opmaken van de offerte. Door hun jarenlange ervaring zijn onze accountmanagers in staat elk probleem te detecteren en te analyseren. Zij stellen de beste oplossing voor en kleven er meteen een eerste prijskaartje aan vast. Later komt een technieker ter plaatse die nog meer in detail gaat. Hij beslist hoeveel van het stucwerk we het best verwijderen en waar we membraam moeten plaatsen. Met al deze gegevens gaat onze offertedienst aan de slag. Het resultaat is een complete offerte en geen nietszeggend bedrag op de rugzijde van een visitekaartje. Wij omschrijven nauwkeurig het probleem, hoe wij het oplossen en welke prijs je daarvoor moet betalen.

Verrassing

De prijs die wij voorstellen is geen richtprijs. Het is de totaalprijs voor het gehele project. Duiken er onverwacht toch bijkomende problemen op? Dan brengen we je hiervan meteen op de hoogte. Verwacht je dus zeker niet aan verrassingen. Of toch, want Waterproof werkt snel en netjes. Voor je het weet zijn we weer weg en is jouw probleem voorgoed van de baan.

All-inclusive

Akkoord, we zijn niet de goedkoopste op de markt. Kwaliteit heeft immers een prijs. Je vergelijkt toch ook niet het prijskaartje van een dure Duitse sportwagen met dat van een Franse middenklasse gezinswagen. Nu, wij hebben niet liever dat je prijzen vergelijkt, dan zal je meteen vaststellen dat ze eigenlijk… niet te vergelijken zijn. Vaak betaal je op een ander immers enkel voor het injecteren van de muur. Tja, dan zit je achteraf natuurlijk wel met een onafgewerkt huis. Onze prijzen daarentegen zijn all-inclusive. Wanneer wij aan een klus beginnen werken we die ook af tot in de puntjes. Op het ogenblik dat onze techniekers je woning verlaten zal je amper merken dat er iets is veranderd. Behalve dat je vochtprobleem is opgelost natuurlijk.

Zit je met vochtproblemen en wil je het grondig laten aanpakken? Vraag dan nu een vrijblijvende diagnose aan!

Vochtproblemen in huurhuis – Wat te doen?

U huurt een huis of appartement en stelt vochtproblemen vast. Wat doet u daar aan?

U brengt de verhuurder schriftelijk op de hoogte van de vochtproblemen, zoals bij alle andere gebreken. Als u zelf moet instaan voor de herstellingen, vraagt u eerst toestemming om de vochtbestrijding uit te voeren. Indien de verhuurder verantwoordelijk is voor de werken, vraagt u hem de nodige herstellingen uit te voeren.

Doet de verhuurder niets aan de gebreken, dan neemt u zelf actie. U vraagt een gratis woningonderzoek aan bij de huisvestingsdienst van uw gemeente. Die zal dan de correcte instanties inschakelen.

Probeer altijd eerst een onderling akkoord met de verhuurder te bereiken. Lukt dat niet, dan kan u advies vragen bij de huurdersbond.

Wat met de huurprijs?

Als huurder zal u een bepaalde hinder ondervinden van de vochtproblemen en bijkomende werken. Als de werken langer duren dan 40 dagen, maakt u aanspraak op een verminderde huur. De huurprijs vermindert evenredig met de tijd en het gedeelte van het verhuurde goed. Maar er bestaat geen vaste formule voor.

Wilt u een deskundige diagnose van uw vochtproblemen? Doe dan snel uw vrijblijvende aanvraag »

Schimmelproblemen in huis

U kent ze wel: de groene of zwarte plekjes op uw muren. Schimmelvorming is een van de meest voorkomende gevolgen bij vocht in huis.

Hoe groeien schimmels?

Schimmels groeien door vocht. Als u last heeft van schimmels in huis, wil dat zeggen dat u met een vochtprobleem zit. Dit kan een lek zijn, slechte ventilatie of een probleem met uw buitenmuur.

Wat zijn de gevolgen?

De ene schimmel is al gevaarlijker dan de andere. Maar u wacht best niet te lang met het bestrijden van de schimmel. Schimmels brengen meestal een vochtig geurtje met zich mee dat hinderlijk is voor de bewoners. Daarnaast kunnen ze slecht zijn voor uw gezondheid en ademhalingsproblemen of astma veroorzaken.

Schimmelproblemen oplossen?

Schimmels hebben vocht en voedingsstoffen nodig. Krijgen ze die niet meer dan sterven ze af. Wilt u uw schimmelprobleem definitief oplossen? Dan volstaat het niet om er een laagje verf over te zetten of de schimmels manueel te verwijderen. U moet uw vochtprobleem structureel oplossen. Daarvoor doet u best beroep op een professionele vochtbestrijder met ervaring.

Vraag nu uw gratis diagnose aan. U ontvangt van ons volledig vrijblijvend een vochtbestrijdingsplan met een duurzame oplossing van uw schimmelproblemen.

Dichten van kelders, de meest voorkomende fouten…

Bij oudere woningen is een natte kelder, samen met opstijgend vocht in de muren, een van de meest voorkomende vochtproblemen.
Deze problematiek is tevens een van de moeilijkst op te lossen problemen, hiervoor heb je een specialist nodig.

De meest voorkomende fouten die men maakt bij kelderdichting zijn de volgende:

kelder 2

 

 

Kelderdichting niet tot maaiveld: De eerste fout wordt veelvuldig gemaakt, men bouwt de kelder en trekt van op de welfsels de woning op. Meestal worden deze onderste lagen stenen vergeten als waterdichting, op deze manier is de kelder misschien als waterdicht opgevat maar de stenen die men vergeten zijn laten het vocht langsheen de naden doorsijpelen in de kelder. Deze insijpelingen geven niet alleen problemen in de kelder maar dringen vaak door in de chape en tasten de muren en vloer aan, een duchtig probleem dus.

Te ondiepe kelder: De angst om een kelder te diep te steken heerst bij menig aannemer, toch wordt hier een grote fout gemaakt en kan dit later serieuze problemen opleveren. Het is algemeen geweten dat een diepe kelder zeker niet meer let dan een ondiepe kelder. Het hemelwater stapelt zich toch steeds op tot wanneer het grondpeil is bereikt, of u kelder dat diep of ondiep is doet niets ter zaken als het op vochtproblemen aankomt.

Drainage rond de kelder: Een drainage aan de voet van de kelder, of nog erger, onder de keldervloer is een van de grootste blunders die men kan maken. Onvermijdelijk wordt er fijn slib meegepompt in de drainage, zelfs bij een filterdoek (wat steeds aan te raden) is een perfecte werking niet gegarandeerd. Het filterdoek slibt dicht ofwel trek je fijn slib uit het zand. Dit lijdt tot verzakkingen die op hun beurt scheuren en barsten opleveren die de stabiliteit van de woning aantasten.

Slecht gedichte aansluitnaden: Aansluitnaden, vooral bij ter plaatse gestort beton, zijn meestal de oorzaak van water in de kelder. Hier kan een injectieslang volstaan om naderhand de problemen op te lossen. Bouwt u dus een nieuwe kelder vraag dan raad bij een specialist.

Een waterdichte kelder is hier niet mogelijk: Meestal wordt er snel opgegeven om een waterdichte kelder te bekomen. Het is echter, mits de nodige voorzorgsmaatregelen en voorwaarden, altijd mogelijk om een kelder watervrij te krijgen. Hiervoor bestaan verschillende oplossingen die allen hun specifieke eigenschappen hebben. Het is de kunst om de voor en nadelen tegen elkaar af te wegen alvorens men een systeem kiest.

Wilt u een waterdichte kelder? Vraag dan nu vrijblijvend meer info aan voor kelderdichting zonder fouten

Controleer het pleisterwerk bij vochtproblemen en opstijgend vocht

Het pleisterwerk bepaalt voor een groot stuk uw interieur van uw woning. Controleer bij een renovatieproject altijd of het pleisterwerk nog in goede conditie verkeert aan de hand van de volgende aandachtspunten.

-Wrijf eens over uw muren. Voelen ze koud aan? Dat kan wijzen op vocht. Als het pleisterwerk loskomt dan zitten de vochtproblemen al in een volgend stadium.

-Voel of het gipspleister droog is. Het mag niet koud of vochtig aanvoelen. Opgelet: het kan zijn dat het pleister koud is en toch in goede conditie. Maar dan gaat het om een cementpleister.

-Klop met uw handen op de pleisterlaag om de hechting te controleren. Een hol geluid wijst op problemen.

-Wrijf over het pleisteroppervlak. Het pleisterwerk mag niet verpoederen, want dan is het nagenoeg onmogelijk om het goed te kunnen schilderen.

-In principe mag u het pleisterwerk niet kunnen indrukken met uw vingers, aangezien dan de hardheid te wensen overlaat.

Als blijkt dat de kwaliteit van het pleisterwerk niet in orde is, moet het verwijderd worden om daarna een nieuwe afwerkingslaag aan te brengen.

Renovatie zit in de lift

Veel jonge mensen opteren voor de renovatie van een bestaande woning omdat ze niet over de nodige middelen beschikken om een nieuw huis te bouwen.

Uit cijfers van de federale overheidsdienst (FOD) Economie bleef het aantal vergunningen voor renovaties in het eerste halfjaar van 2012 ongeveer stabiel op 13.745.

Bouwgrond is bijna onbetaalbaar geworden en de normen qua energieprestaties jagen de kostprijs van nieuwe woningen verder de hoogte in. Heel wat kandidaat-eigenaars zien in een renovatie een meer haalbaar alternatief.

In verschillende fases bouwen en zelf meewerken? Het kan, maar dan moet je wel rekening houden met de duur van de werken: enkele jaren in plaats van enkele maanden. Minder btw betalen? Ja, op voorwaarde dat u met officieel erkende firma’s samenwerkt. Beknibbelen op de energieprestaties? Dit is zeker niet aan te raden, want elke geldbesparing wordt daarna teniet gedaan door een hoger verbruik.

Renoveren is een goed idee, maar het moet een bewuste keuze zijn. Er zijn heel wat goede redenen om een pand te kopen om te renoveren. Er is een ruime aanbod van oudere panden op toplocaties en oude muren kunnen meer charme hebben die men bij nieuwbouw nooit kan evenaren.

Oudere woningen kunnen wel kampen met vochtproblemen. Het is daarom uiterst belangrijk om de woning te behandelen tegen deze symptomen als deze zich opdringen.

De vochtbestrijders begeleiden u bij de renovatie van vochtige muren en opstijgend vocht en bieden oplossingen aan om uw woning gezond te houden.